El Grup d’Innovació Educativa en Ciències Socials (DIMPA) de la Universitat Jaume I de Castelló ha creat diversos jocs matemàtics al voltant dels vint-i-dos parcs naturals del País Valencià amb el propòsit de donar a conèixer millor aquests entorns naturals mitjançant un recurs educatiu que es pot usar a l’aula i també a casa.

L’objectiu d’aquest grup d’investigació traspassa el món educatiu perquè no es tracta d’un material únicament acadèmic, sinó també vivencial. La creació de lligams positius amb l’entorn és responsabilitat de tota la societat si es vol que tinga continuïtat. És per això que qualsevol entitat té la possibilitat de col·laborar i molt especialment els mitjans de comunicació en la seua difusió i reproducció.

La matemàgia és una eina fabulosa intergeneracional que supera qualsevol filtre en la seua difusió i que provoca un augment dels contactes entre l’hemisferi esquerre i l’hemisferi dret del nostre cervell. La seua pràctica crea connexions entre la llengua, la matemàtica i la línia del temps i per altre costat, la imaginació, la creativitat i l’aventura.

«Te’n vens? Jocs matemàgics sobre els parcs naturals valencians» forma part del projecte «Els paisatges valencians com a eina didàctica per a assolir els objectius de desenvolupament sostenible» concedit per l’Oficina de Suport Educatiu de l’UJI en 2021. Els materials didàctics han estat desenvolupats pel grup DIMPA, integrat pel professorat de Didàctica de les Ciències Socials Enric Ramiro Roca, Sara Prades Plaza, José Vicente Gil Noé i Irene Lado Monserrat.

El material a tot color està a disposició de qualsevol persona interessada en la Biblioteca de l’UJI i en totes aquelles amb les quals té conveni aquest centre universitari. A més a més, es pot sol·licitar la seua reproducció a l’esmentat grup que de forma gratuïta la cedeix a totes les entitats i col·lectius ecologistes que ho sol·liciten. També s’envia una còpia en paper mentre hi haja exemplars.

Aquest recurs educatiu es presenta en un sobre tradicional de major format i recull els vint-i-dos parcs en format targeta postal, així com un quadernet anomenat «Te’n vens?» on s’expliquen detalladament diversos jocs matemàgics amb la corresponent solució per a poder-los fer. Es complementa amb una acurada bibliografia bàsica per a augmentar els coneixements de la matèria i un mapa del País Valencià amb la situació dels 22 parcs naturals que hi ha a la nostra comunitat autònoma.

Les imatges han sigut cedides per: Marisol Pinilla, Daniel Domingo, Raül Burriel, Ana Isabal Sánchez, Antonia Ponce, Sandra de Vega, Jorge Posadas, Jaume Talens, David González, Joan Femenia, Emilio Iranzo, Mar Carrera, Tourist Info Oliva, Parc Natural de la Puebla de San Miguel, Jimi Ferrando i Joan Josep Canet.

Han motivat aquests recursos persones com Roger Pons, del Col·lectiu Xúquer Viu, gràcies al seu activisme, comentaris i compromís i altres que han ajudat de mil maneres com Amparo Ribes, Cecilia Barceló, Carmen Salas, José Rodrigo, Sento Marco, Júlia Villaescusa, Carles Carrera i Dora Gorrea, així com les desenes de voluntaris i voluntàries que han experimentat els diversos jocs.

https://m.te/noticieslavall