Des de fa quasi 4 anys que Salem porta lluitant i treballant perquè la Barcella siga declarada Paratge Natural Municipal. Es tracta d’una serra amb valors naturals i culturals molt importants per a la localitat de la Vall d’Albaida, que està immersa en un procés llarg perquè es reconega aquesta declaració.

Si la Barcella és declarada Paratge Natural Municipal es beneficiaria d’unes subvencions i proteccions que ara mateixa no té per poder cuidar de millar manera la serra. La Foia de Salem, que és la part occidental de l’Ombria del Benicadell, té una zona que està dins del paratge natural del Benicadell que està protegida. En canvi, la part de la serra de la Barcella no té cap protecció. Per això, des de l’Ajuntament es treballa perquè tinga les mateixes garanties.

“Compleix tots els requisits per a un Paratge Natural Municipal pels seus valors d’interés comunitari. Sobretot pels valors arqueològics, culturals i endològics. Després està la fauna i la vegetació”, explica Juli Fenollar, alcalde de Salem.

Actualment, s’està fent un estudi per complir els paràmetres que demana la Generalitat. La proposta va ser aprovada en Ple i, posteriorment, es va buscar un equip redactor que ha presentat la memòria que ara es troba a Conselleria.

Amb aquesta condició quedarien protegides ni més ni menys que 260 hectàrees, aproximadament 2,5 milions de m2. La Barcella té valors arqueològics com el Barranc de les Coves amb els abrics rupestres, a més del Castellet de la Barcella, que és una torre islàmica del segle XI.

Suscriu-te https://t.me/noticieslavall