Sempere posarà en valor un dels elements patrimonials i històrics. La petita localitat de la Vall d’Albaida, de 26 habitants (INE, 2022) -el municipi menys poblat de la província de València-, adequarà l’antic safareig, una construcció de mitjans del passat segle XX que es troba en estat ruïnós, amb la teulada enfonsada, l’estructura afectada i envaïda per l’herba. L?ajuntament presidit per Dolors Ortolà ha rebut una ajuda de la Diputació de València per executar l?obra amb 44.691 euros, una actuació amb què el consistori vol posar en valor l?element arquitectònic i atraure visitants al poble.

L’antic safareig, pel qual discorre la sèquia -infraestructura de pedra adequada fa més de 25 anys-, es troba al costat de l’embassament de Bellús, a l’àrea de protecció del pantà, i pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. L?alcaldessa de Sempere assenyala que fa uns anys es va sol·licitar el permís a la CHJ per dur a terme l?actuació, però l?organisme de conca el va rebutjar. En aquesta legislatura han tornat a demanar l’autorització i “la Confederació ara sí que ens ha donat el permís i ben aviat podrem iniciar l’obra”. Dolors Ortolà explica que el safareig “està en molt mal estat, està enfonsat, a terra i caldrà reformar-ho pràcticament tot”. Així, es desbrossarà tot l’entorn i es reconstruirà el safareig, explica. L’actuació inclou també la creació d’una zona recreativa a l’entorn, on es col·locaran bancs i taules “per atraure visitants, ja que el safareig es troba al costat del Mirador, que ofereix una vista espectacular de l’embassament”. Amb l’obra “volem posar en valor l’antic safareig, un bé històric i patrimonial, que feien servir fa anys les dones per rentar la roba, així com aprofitar els treballs per crear una zona recreativa i que vinguin més visitants que puguin disposar d’un espai de descans i gaudi”.

L’ajut de la Diputació forma part del pla d’inversions 2020-2021 i és de gairebé 45.000 euros, un import superior al pressupost de tot un any de Sempere, que treballa anualment amb uns comptes de poc més de 40.000 euros. L’alcaldessa ressalta la importància del suport de la corporació provincial i els seus ajuts “per fer front a aquestes grans obres que amb el pressupost que tenim no podem assumir”, i indicava que amb la subvenció “i amb altres ajuts de la Diputació cobrirem tot el pressupost per a l’obra, de manera que el consistori no hagi d’aportar recursos propis”. L?entitat provincial acaba d?aprovar definitivament el projecte tècnic de la reforma de l?antic safareig de Sempere, amb un pressupost de 44.691 euros, que dóna llum verda al?inici de les obres.

Més actuacions previstes

L’alcaldessa de Sempere, Dolors Ortolà, també remarca que a través de les ajudes d’altres plans de la Diputació, “pels quals rebem uns 60.000 euros, podrem executar més actuacions”. I detalla que amb aquestes inversions adequaran els carrers del poble, reformant les voreres i les calçades creant vies de plataforma única i de llambordes. També instal·laran plaques solars fotovoltaiques a la teulada de l’ajuntament, per a autoconsum elèctric del consistori.

https://t.me/noticieslavall