La Mancomunitat de la Vall d’Albaida demana la plena integració en l’Acord Territorial per a l’Ocupació i pel Desenvolupament Local

El president de la Mancomunitat de municipis de la Vall d’Albaida, Vicent Gomar, proposarà en la pròxima junta de govern la plena integració de l’ens comarcal en l’Acord territorial per a l’ocupació i pel desenvolupament local Alcoi-Ibi-Ontinyent (ACTAIO) en el que ja figura com entitat col·laboradora. D’aquesta forma, la institució pretén desenvolupar “un paper més actiu en aquesta eina de desenvolupament econòmic per a sumar la veu i el potencial dels municipis de la comarca”, segons Gomar.

A més, la proposta persegueix donar forma a l’àrea funcional de la Vall d’Albaida tal i com estableix l’Estratègia territorial de la Comunitat Valenciana. Amb una població pròxima als 90.000 habitants, la comarca ve experimentant moviments demogràfics per davall de les mitjanes provincial i autonòmica; per això, la integració sol·licitada “ha d’esdevenir un al·licient per al dinamisme de la indústria de tota la comarca i contribuir, així, a la generació de noves oportunitats i millores en la qualitat de vida de la ciutadania”, en paraules del president de la Mancomunitat.

Contemplar la Vall d’Albaida com una unitat d’acció única com estableix l’Estratègia territorial suposa “participar d’una gran visió estratègica amb l’horitzó del 2030 que consisteix a ser un dels principals pols d’innovació de la Comunitat Valenciana”. Per a això, és prioritària la consecució tan d’objectius generals com específics, i la Mancomunitat constitueix un eix vertebrador del territori” manifesta Gomar.

L’objectiu de l’estratègia recau en executar un programa de projectes de caràcter innovador o experimental en l’àmbit de l’ocupació, l’emprenedoria, l’economia social i el desenvolupament local. Per això, l’entrada de la Mancomunitat suposaria que tots els ajuntaments estarien en disposició d’acordar la seua actuació en matèria d’ocupació i desenvolupament local amb els agents socials més representatius i altres actors claus, públics i privats, de la comarca de la Vall d’Albaida com organitzacions empresarials i sindicals.

L’impuls d’aquesta sol·licitud naix del moment “d’excepcionalitat que estem vivint, causada per la greu incidència de l’emergència de salut pública ocasionada per la Covid-19 en l’àmbit de l’ocupació i desenvolupament local de la Comunitat Valenciana”. Conseqüentment, l’actuació dels acords i pactes territorials cobra especial rellevància per ser una eina estratègica fonamental per a la reconstrucció econòmica i social del territori.

“Aquesta circumstància, unida a les dificultats manifestades des de l’àrea funcional de la Vall d´Albaida entenen que és un territori interior de base industrial que, malgrat les seues adverses condicions d’accessibilitat, ha sigut capaç de generar condicions de vida i ocupació per a mantindre una població molt important per a l’equilibri territorial de la Comunitat Valenciana” manifesta Gomar.

Perquè aquesta estructura productiva puga continuar mantenint els seus efectius demogràfics, necessita una major diversificació econòmica que, mantenint, millorant i innovant entorn dels sectors tradicionals, que aposte per una major terciarización de l’activitat econòmica i per una agricultura de producte que permeta incrementar les rendes dels agricultors conservant els actius naturals i culturals d’aquest territori.

La Vall d´Albaida és un territori de tradició industrial, entorn del clúster del sector tèxtil, aquestes capacitats de l’àrea funcional requereixen un procés de millora continuada, a través de la concentració en segments del procés industrial amb major valor afegit, la incorporació d’un major contingut innovador i l’augment de la capacitat exportadora i la internacionalització de les empreses.

*Font: ComarcalCV

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *